Zgłoszenie

Dominika

Pyszczny makaron w sosie pieczarkowo szpinakowo śmietanowym.

Głosy:  1/1 41

Składniki na 4 porcje aby każdy najadł się do syta.
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 500 g. pieczarek
– 200 g. szpinaku baby
– 330 ml. śmietanki 30 %
– pomidorki koktajlowe. Ok. 20 szt.
– makaron Barilla typu spaghetti, tagliatelle itp. ja wybrałam Bavette.

Do dzieła!

Najlepiej przygotować dużą i głęboką patelnię.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i pokrojony w plasterki lub rozgnieciony czosnek. Po zeszkleniu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki bez trzonków. Aby pieczarki szybciej puściły sok solimy je odrobinę. Po kilku zamieszaniach wrzucamy umyty szpinak. Nasze pieczarki i szpinak puszczą dużo soku. Odparowujemy wodę do połowy po czym wlewamy śmietankę. Gotujemy tak długo aż sos osiągnie gęstość, która pozwoli nie spływać sosowi z makaronu. Solimy i pieprzymy do smaku. Podczas tego redukowania gotujemy duży garnek posolonej wody. Po zagotowaniu wrzucamy ok 500 g. makaronu. Jak osiągnie stan al dente to przecedzamy. Makaron wykładamy najlepiej na głęboki talerz. Polewamy sosem i posypujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. I wszystko. Jemy. Smacznego Kochani.