Zgłoszenie

Dominik

Pomidorowo-bazyliowe Nr 5

Głosy:  0

Składniki:
– makaron Spaghetti Barilla No.5
– włoskie pomidory w puszce (koniecznie z bazylią!)
– średni ząbek czosnku
– ser parmezan lub grana padano
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz, bazylia suszona
– kilka listków świeżej bazylii

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy przez kilka sekund (aż aromat czosnku się uwolni). Wrzucamy puszkę pomidorów i lekko ugniatamy aby uzyskać konsystencję sosu następnie dodajemy sól, pieprz (według uznania) oraz stołową łyżkę suszonej bazylii. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty mieszając. Na makaron ugotowany al dente wykładamy sos, dodając na wierzch podarte w rękach listki świeżej bazylii – aromat pomidorów i soku z bazylii połączy się tworząc przepiękny zapach. Danie posypujemy słuszną ilością startego parmezanu. Jemy i płaczemy ze szczęścia! 🙂