Zgłoszenie

Aurelia

Penne Rigate e spinaci

Głosy:  1/1 1

Składniki:
Makaron penne Barilla
Oliwa z oliwek
100 g sera feta
Szpinak mrożony ok. 400 g
3 ząbki czosnku
30 ml śmietanki 30%
Pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Kiedy czosnek ładnie się zaszkli wrzucamy mrożony szpinak. Mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi, a woda odparuje. Teraz czas na ser feta który zastąpi również sól. Kruszymy go do szpinaku, a gdy już się rozpuści wlewamy również śmietankę. Smażymy wszystko na malutkim ogniu, doprawiamy pieprzem w zależności od tego jak pikantne ma być nasze penne. Mieszamy aby reszta wody i śmietanka odparowała a szpinak pozostał gęsty. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, podajemy zaraz po ugotowaniu łącząc szpinak z makaronem 🙂
Smacznego!