Zgłoszenie

Katarzyna

Pappardelle z kurczakiem i kurkami w śmietanowym sosie

10 tyg 2017
Głosy:  0

Składniki : 2 pojedyncze piersi z kurczaka, makaron pappardelle Barilla, śmietanka 30% Pilos, 50 g masła, kurki 100 gram, sól Himalajska, pieprz, curry, kurkuma, słodka papryka, 4-6 łyżki oliwy, świeży czosnek 2-3 ząbki, ser grana padano.
Łączymy oliwę, łyżeczkę curry, łyżeczkę kurkumy, sól Himalajską i pieprz tworząc marynatę do kurczaka. Kurczaka kroimy w kostke i dodajemy do marynaty na ok. 2h. Po ok. 1.5h oczyszczamy kurki i podsmażamy je na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz. Gdy są już podsmażone dodajemy kubeczek śmietany 30% i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron oraz podsmażamy kurczaka. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy go z wody i dajemy na talerz, a na to podsmażonego kurczaka i kurki w sosie oraz starty ser grana padano.