Zgłoszenie

Iza

Orecchiette z bobem i sosem śmietanowo-limonkowym

Głosy:  1/1 4

Składniki:
400 g makaronu BARILLA ORECCHIETTE
500 g bobu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku w plastrach
½ cebuli czosnkowej pokrojonej w kostkę
Sok z ½ limonki
Skórka starta z ½ limonki
½ szklanki śmietanki 30%
80 g tartego parmezanu
garść liści bazylii
sól
świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
parmezan i bazylia do dekoracji dania

Bób ugotować al dente w osolonej wodzie. Zalać lodowata wodą, aby bób nie stracił pięknego zielonego koloru. Bób obrać z szarej skóry i odłożyć na bok.

Makaron ORECCHIETTE BARILLA ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją umieszczona na opakowaniu. Zachować około 1 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Na łyżce oliwy zeszklić cebule i czosnek, dodać sok i skórkę z limonki, zahartowaną śmietankę i wodę pozostałą z gotowania makaronu, sól i pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać bób i makaron, wymieszać i gotować jeszcze minutę. Danie zdjąć z ognia porwane listki bazylii i starty parmezan – wymieszać. Podawać natychmiast ozdobione listkami bazylii i parmezanem.

Smacznego :- )