Zgłoszenie

Justyna

Nadziewany patison & cukinia w stylu włoskim

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 9

SKŁADNIKI:
– 2/3 szklanki suchego makaronu BARILLA RISONI
– 1 duża cukinia
– 1 patison
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 cebule szalotki
– 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 6 suszonych pomidorów
– 125 g sera mozzarella
– 20 g parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– 300 passaty pomidorowej
– 120 g pancetty w plasterkach
– 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, świeżo mielony pieprz
– listki świeżych ziół do dekoracji (bazylia, tymianek, oregano)

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Patisona i cukinię kroimy wzdłuż na połówki, a następnie wydrążamy miąższ przy pomocy łyżeczki. Miąższ drobno siekamy.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, a następnie posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dokładamy posiekany miąższ z cukinii i patisona. Całość smażymy, aż woda całkowicie odparuje.

4. Na drugiej patelni smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek mięso mielone wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda odparuje, a mięso zbrązowieje dodajemy sos pomidorowy, ponownie mieszamy, smażymy na małym ogniu około 8 min i przekładamy na patelnię z warzywami. Całość jeszcze chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz makaronem. Kiedy farsz przestygnie łączymy go z suszonymi pomidorami pokrojonymi w wąskie, krótkie paseczki oraz mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki cukinii i patisona, a następnie owijamy pancettą i układamy w naczyniu do zapiekania.

5. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut, a po upływie tego czasu posypujemy startym na tarce o małych oczkach parmezanem i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na talerzu udekorowanym listkami świeżych ziół.