Zgłoszenie

Izabela

Makaron dall’Italia

10 tyg 2017
Głosy:  0

Czy najprostsze przepisy nie są najlepsze i najsmaczniejsze? Moje danie zrobisz w 11 minut.
Zadowolenie i uśmiech na twarzy gwarantowane 🙂 Co potrzebujesz?
Makaron Barilla Penne Rigate
3 litry wody
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Pół cebuli
Świeże pomidorki (najlepiej koktajlowe)
Świeża bazylia
Dla smaku: sól, pieprz i oczywiście parmezan 🙂

Jak to robię?
Nastawiam garnek z wodą, koniecznie czekam aż woda zacznie się gotować, dopiero wtedy wsypuje sól. Jeśli chodzi o ilość to są to dwie garści (tak, aż tyle 🙂 ). Następnie go garnka wsypuję makaron Barilla Penne Rigate. Jeśli gotuje dla 2 osób to wystarczy ‚na oko’ 250 g. Na opakowaniu napisane jest ’11 minut’, więc nastawiam stoper (makaron musi być idealny, czyli dla mnie al dente). Kiedy mój makaron się gotuje, ja robię pyszny sos. Nalewam trochę oliwy na patelnie, wrzucam pokrojoną cebulę, następnie czosnek. Kiedy widzę, że cebula i czosnek nabrała lekko złocistego koloru, dodaję pomidorki. Mieszam wszystko razem, dodaje pieprz i sól dla smaku. Zegar tyka… została minuta. Sprawdzam czy makaron jest gotowy. Minęło 11 minut. Jest idealny. Odcedzony makaron wrzucam na patelnie, mieszam z sosem, dodaje bazylie i gotowe!
Po nałożeniu na talerz posypuję makaron parmezanem (żadnym innym serem:) ). Teraz już mogę cieszyć się moim makaronem dall’Italia 🙂