Zgłoszenie

Marta

Makaron Bavette ze szparagami i krewetkami

Głosy:  1/1 3

Składniki na dwie porcje:
• 250g makaronu Bavette Barilla
• 250g zielonych szparagów
• 3 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka masła
• 2 + 2 łyżki oliwy z oliwek
• 150-200 ml wody w której gotowaliśmy makaron
• sól
• pieprz
• parmezan do posypania

Składniki do przygotowanie krewetek:
• ok. 10-12 dużych krewetek
• 1 papryczka chili
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz

Szparagi myjemy i osuszamy. Zielonych szaragów nie musimy obierać. Następnie usuwamy(obcinamy/odrywamy) zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga), łodyżki drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy, następnie dodajemy posiekane łodyżki szparagów i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy aż szparagi będą miękkie, w razie potrzeby można dodać 2 łyżki wody.
Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Do podsmażonej szalotki i łodyżek ze szparagów dodajemy ok. 200 ml wody w której gotowaliśmy makaron i całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oliwę i smażymy pozostałą część szparagów ok. 7 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprze. Zdejmujemy z patelni.
Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.
Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki. Jeśli macie świeże krewetki można e też usmażyć w pancerzach.
Papryczkę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy papryczkę i czosnek i przesmażamy kilka chwil. Na koniec dodajemy krewetki i smażymy ok. 4 minut, doprawiamy solą. Patelnie zdejmujemy z ognia posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy przygotowaną pastę/pesto ze szparagów. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowany makaron i podsmażone szparagi. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy kilka chwil.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.