Zgłoszenie

Elżbieta

MAKARON BARILLA FARFALLE Z BIAŁYMI SZPARAGAMI, KAPUSTĄ PAK CHOI I MOZZARELLĄ

Głosy:  1/1 9

Składniki na 1 osobę:

makaron Barilla Farfalle – 3 garście
szparagi białe – 1 pęczek
kapusta Pak Choi – 1
cebula czerwona – 1 średniej wielkości
czosnek – 1 ząbek nieduży
imbir świeży – 1 cm korzenia
kilka pomidorków koktajlowych czerwonych/żółtych
natka pietruszki
pieprz czarny – szczypta
pieprz cytrynowy – szczypta
sól himalajska – szczypta
ser mozzarella tarty – 10 dkg
mleko migdałowe – ok. ½ szklanki
trochę wody z gotowania makaronu (opcjonalnie)
olej rzepakowy
masło klarowane – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Szparagi obrać, umyć i ugotować na parze.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić, lekko podsmażyć na oleju rzepakowym połączonym
z masłem klarowanym. Odstawić.
Kapustę Pak Choi umyć, porwać na małe kawałki i podsmażyć na patelni, aż kapusta zmięknie. Dodać cebulę, czosnek i imbir.
Wlać mleko migdałowe, wsypać pokrojone szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i gotować na patelni ok. 5 minut.
Wsypać pieprz (czarny i cytrynowy) oraz sól himalajską. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody z gotowania makaronu.
Ugotowany makaron (wg przepisu) wsypać na patelnię i zamieszać.
Dodać ser mozzarella i rozpuścić go z sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!