Zgłoszenie

Maria

Lekki makaron z karczochami i zielonym pesto

Głosy:  0

Lekkie danie z makaronu, którego wspaniały smak czuje do teraz… Połączenia karczochów, makaronu spaghetti i bazyliowego pesto jest genialne! Żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Naprawdę wspaniałe, aromatyczne danie! A zalet odżywczych karczoch jest tyle aż trudno wymienić. Jest niskokaloryczny, pełen witamin oraz składniki mineralne takie jak: sód, potas, magnez, wapń i fosfor. Znany jest z właściwości antyoksydacyjnych, detoksykacyjnych i odtruwających, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciw wzdęciowo oraz pozytywnie wpływa na czynność wątroby
Danie, które jest smaczne, syte i zdrowe 🙂

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
100 g makaronu spaghetti np. no 5 Barilla
2 łyżki pesto bazyliowego np. Barilla
2 karczochy
1 ząbek czosnku
por – kawałek ok. 10 cm
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pora pokrój w plastry, karczocha oczyść, obierz i pokrój na ósemki.
Na patelni dobrze rozgrzej oliwę wrzuć cały ząbek czosnku i podsmaż. Gdy zbrązowieje wyjmij go widelcem z patelni i wrzuć pokrojonego pora oraz karczochy. Podsmaż i podlej odrobina wody. Duś karczochy do miękkości – około 10-12 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby podlej odrobina wody.
Du podduszonych warzyw dodaj ugotowany makaron, pesto i wszystko delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj ciepłe.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 222 kcal
białko: 5,7 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 1,6 g
tłuszcze: 1,8g