Zgłoszenie

Sebastian

Lasagne z mięsem mielonym i warzywami w sosie beszamelowym

Głosy:  1/1 1

Składniki:
Barilla Lasagne
500 g mięsa mielonego
Barilla Sos Bolognese
Marchewka
Cebula
2 ząbki czosnku
25 dag sera żółtego
oliwa
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
25 g masła
25 g mąki przennej
1 szklanka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Sposób przyrządzenia:
Sos beszamelowy:
1. W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę całość mieszając do całkowitego połączenia.
2. Dodać mleko i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
3. Gdy sos zacznie gęstnieć odstawić na bok.

Lasagne:
1. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć mięso.
2. Pokrojone marchewkę, cebulę i czosnek dodać do mięsa.
3. Gdy warzywa zmiękną dodać Sos Barilla. Całość dusić 3 min.
4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy warstwy.
Makaron Lasagne, sos beszamelowy, mięso z warzywami i kolejna warstwę w tej samej kolejności.
Ostatnia warstwa to makaron lasagne, sos beszamelowy i tarty ser żółty.
5. Całość zapiekamy w 160 – 180 st. C, 20 – 25 min. Odstawiamy na 10 – 15 min.
6. Kroimy na porcje. Smacznego.