Zgłoszenie

Magdalena

Lasagne z mięsem

Głosy:  1/1 27

Lasagne z mięsem

SKŁADNIKI
SOS
* masło 2 łyzki
* mąka 2 łyzki
* mleko 0,5 l
* sól 1 szczypta
* gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta
* czarny pieprz mielony 1 szczypta
* słodka papryka 1 szczypta
* sok z cytryny 1 łyzeczka
* cukier 1 szczypta
* żółtka 1 szt
MIĘSO
* mięso mielone 500 g
* cebula 2 szt
* czosnek 4 zabki
* pieczarki 300 g
* przecier pomidorowy 4 łyzki
* olej 100 ml
DODATKOWO
* makaron lasagne Barilla
* ser żółty 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SOS :

Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

Zdejmujemy z ognia.

Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.

Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.

Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.

MIĘSO :

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

CAŁOŚĆ :

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

Makaron podgotowujemy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Układamy warstwami:

– makaron
– mięso
– ser
– sos
– makaron
– mięso
– ser

Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pychaaaa! 🙂