Zgłoszenie

Marta

Lasagne

Głosy:  1/1 46

1. Sos boloński:
Na łyżce tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, gdy jest szklista, dokładam zmielone mięso wołowe. Gdy mięso jest już lekko
podsmażone dolewam pół szklanki czerwonego wina i tyle samo mleka, gotuję do wyparowania, wtedy dodaję: puszkę obranych, krojonych
pomidorów, butelkę pasaty pomidorowej, uprzednio podduszone do miękkości marchew (2 korzenie) i pietruszkę (1 korzeń) starte na grubej
tarce. Na koniec, gdy sos zgęstnieje przyprawiam: Chilli, pieprz, sól, bazylia, oregano, wduszone 2 ząbki czosnku.
2. Sos beszamelowy:
W rondlu roztapiam 4 łyżki masła, do którego dodaje mąkę i cały czas mieszając, pilnując by nie zrobiły się grudki, wąskim strumieniem wlewam mleko. Na koniec dodaję przyprawy: pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
3. Układanie warstw:
W dużym naczyniu żaroodpornym układam warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos boloński, starty ser mozzarella, sos beszamelowy,
makaron, sos boloński, starty ser mozzarella makaron, sos boloński, starty ser mozzarella, posypuje parmezanem
Całość piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220 stopni Celsjusza.