Zgłoszenie

Zbigniew

Kurczak szlachecki

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 2

Składniki:{4 porcje}
4 udka z kurczaka
30 dag kurek
2 cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 witki czosnku
majeranek
Oprócz tego:
folia aluminiowa
brytfanka
50 dag makaronu Barilla Penne Rigate
20 dag brokuł do dekoracji

Wykonanie:
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
Udka z kurczaka natrzeć majerankiem, czosnkiem przetartym przez praskę, ułożyć na foli aluminiowej razem z pokrojoną marchewką, całymi kurkami, pokrojonymi cebulami, przyprawić szczodrze pieprzem i solą, wrzucić ziarenka pieprzu i ziela, oraz dodać listki laurowe, witki czosnku do smaku, całość zawinąć starannie w folię aluminiową i przełożyć do brytfanki, piec w temp 170 st. C, przez ok. 40 minut.
Podawać z makaronem, powstałym sosem, udekorować brokułami wedle uznania.