Zgłoszenie

Joanna

Kokardki z papryką, tuńczykiem i mascarpone.

Głosy:  1/1 10

250 g makaronu farfalle Barilla
200 g mascarpone
100 g jogurtu greckiego
2 czerwone papryki
1/ 2 średniej wielkości cukinii
1 puszka tuńczyka (kawałki)
1 mała cebula oraz szczypiorek
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, bazylia i oregano
Oliwa do smażenia
Parmezan do posypania.

Podsmażamy do miękkości cebulę wraz z pokrojoną papryką, cukinią oraz czosnkiem.
Dodajemy odsączonego tuńczyka i połowę szczypiorku. Mieszamy i chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Wstawiamy wodę na makaron.
Do warzyw i tuńczyka dodajemy mascarpone, mieszamy i dodajemy jogurt grecki. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu lub kilka łyżek białego wytrawnego wina.
Na ugotowany makaron wykładamy sos i posypujemy resztą szczypiorku oraz parmezanem.
Smacznego  🙂