Zgłoszenie

Paulina

Jedwabiste Spaghetti z pudrem z prawdziwków i chrupiącą pancettą

Głosy:  1/1 3

– 200 gramów makaronu Barilla spaghetti
– 150 gramów pancetty
– 150 gramów grzybów portabello
– 2 garści suszonych prawdziwków
– 2 łyżki śmietany 20%
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 250 ml bulionu drobiowego
– 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– oliwa z oliwek
– 1 łyżeczka masła
– sól

W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy. Wkładamy spaghetti i gotujemy ok. 5 minut krócej niż wskazuje opakowanie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie kładziemy na niej plastry pancetty. Smażymy z każdej strony aż będzie mocno przypieczona i znacząco się skurczy. Odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do oliwy dodajemy 2 ząbki czosnku w całości i pokrojone w plastry grzyby portabello. Najlepiej podzielić je na dwie części i dodawać do oliwy stopniowo, tak aby były złociste i nie puściły wody. Kiedy grzyby będą ładnie usmażone wyciągamy czosnek, dodajmy niewielką ilość soli, pieprzu i tymianek. Suszone grzyby mielimy na puder, lub ucieramy dokładnie w moździerzu. Tak przygotowany puder dodajemy na patelnię. Następnie do grzybów dodajemy wywar drobiowy i na dość dużym ogniu gotujemy aż się w większości zredukuje. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek płynu i w nim hartujemy śmietanę. Rozmieszaną śmietanę dodajemy na patelnię i zmniejszamy ogień. Z garnka ze spaghetti odlewamy ok. 40 ml wody po makaronie i dodajemy na patelnię. Całość sosu powinna się zredukować i stać się jedwabista. Następnie odcedzamy makaron, przekładamy do grzybów, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu przez kilka dodatkowych minut. Na sam koniec do makaronu dodajemy łyżeczkę masła, by całość stała się błyszcząca i jednolita. Do tak przygotowanego makaronu wkruszamy połowę usmażonej pancetty. Drugą część posypujemy po wierzchu chwilę przed podaniem.

Smacznego!