Zgłoszenie

Andrzej

Gnocchi al pomodoro

Głosy:  1/1 14

Sos Barilla Basilico
ząbek czosnku
oliwa
liście świeżej bazylii
kula mozzarelli
300g ziemniaków
100g mąki i jeszcze trochę do posypania stolnicy
jajko
sól

1. Ugotuj ziemniaki w łupinach do miękkości – około 30 minut. Obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dokładnie widelcem w misce.
2. Do ciepłych ziemniaków dodaj roztrzepane jajko oraz sól i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą, dość klejącą się masę.
4. Na posypaną mąką stolnicę lub blat wykładaj łyżką lub widelcem masę i uformuj ją rękami wałeczki o średnicy około 1 cm obtaczając je dokładanie w mące.
5. Pokrój nożem gnocchi co 1,5 – 2 cm.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
7. Zagotuj wodę na gnocchi w dużym garnku. Posól ją dobrze, gdy zacznie się gotować.
8. Czosnek posiekaj na drobne kawałki, podsmaż delikatnie na odrobinie oliwy. Dodaj pół słoika sosu Barilla Basilico. Gdy zacznie bulgotać dodaj kilka porwanych listków świeżej bazylii.
9. Gnocchi wrzuć do wrzątku, delikatnie pomieszaj i wyciągaj je łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię (powinno to nastąpić dość szybko) wprost na patelnię z sosem.
10. Całość wymieszaj tak, aby sos pokrył dokładnie całe gnocchi.
11. Przełóż gnocchi do naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu pokrojoną w plasterki mozzarellę i zapiekaj przez około 10 minut.

Drugie pół słoika sosu przyda się na następny dzień, gdy będziesz robić gnocchi jeszcze raz 😉