Zgłoszenie

Monika

Fusilli z duszoną w śmietance cukinią z dwoma serami

Głosy:  1/1 5

Składniki:
350 g makaronu FUSILLI BARILLA,
2 średniej wielkości młode cukinie,
1 duża cebula biała,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą,
1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego,
200 ml słodkiej śmietanki 30%,
150 g małych kulek mozzarelli z papryką peperoncini,
świeżo starty ser regio piatto do posypania.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy cukinię, pieprz cytrynowy, przesmażamy ok. 2 min, następnie zalewamy ok. 200 ml gorącej wody. Cukinię dusimy, często mieszając do całkowitego odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy pieprz i całość gotujemy, żeby zredukować śmietankę.
Dodajemy ugotowany makaron, koperek, kulki mozzarelli i delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i na 1 min pozostawiamy pod przykrywką, żeby ser zmiękł.
Makaron podajemy z świeżo startym serem regio piatto, dodatkowo posypujemy koperkiem.