Zgłoszenie

Teresa

Farfalle z ragout z dyni i pieczarek

Głosy:  1/1 1

Składniki:
– 500 g makaronu Barilla Farfalle,
– 500 g pieczarek,
– 500 g dyni,
– sól,
– pieprz,
– dymka ze szczypiorkiem,
– oliwa z oliwek,
– 4 łyżki tartego parmezanu,
– bazylia.

Kroimy dymkę w cienkie talarki, szczypior odkładamy. Podsmażamy na patelni z oliwą, a po chwili wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Solimy i smażymy 5 minut na średnim ogniu. Kroimy pieczarki w plasterki i dodajemy je do sosu. Podsmażamy szybko na dużym ogniu, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony szczypior i skrojone oliwki. Gotujemy makaron we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy, wrzucamy do sosu i podgrzewamy kilka minut. Podajemy posypany bazylią i tartym parmezanem.