Zgłoszenie

Paulina

Casarecce z żółtą cukinią i świeżym groszkiem

Głosy:  1/1 29

Składniki (4 porcje):
Opakowanie makaronu Casarecce Barilla 500g
3 żółte cukinie, pokrojone w półksiężyce
1 szklanka obranego młodego groszku
1 biała cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka suszonych pomidorów
papryczka chilli, posiekana
oliwa z oliwek, sól

Sposób przygotowania:

(Soffritto) Cebulę, selera naciowego i marchewkę drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię polaną oliwą. Smażyć do uzyskania złotego koloru cebuli. Następnie dodać czosnek, chilli i suszone pomidory, podsmażyć kolejną minutę.

Do warzyw dodać pokrojoną cukinię, posolić i pozostawić na mniejszym ogniu na 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać świeży groszek.

W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron Casarecce. Makaron należy gotować 7 minut i wyjąć go z wody gdy będzie jeszcze lekko twardy, odlewając 1 szklankę wody z makaronu (acqua di cottura).

Makaron przełożyć na patelnię z warzywami, dodać szklankę wody (acqua di cottura) i razem gotować co jakiś czas mieszając aż makaron wchłonie cała wodę.

Na koniec polać makaron odrobiną ulubionej oliwy i posypać parmezanem.

Buon Appetito!