Zgłoszenie

Kamil

Cacio e pepe

Głosy:  1/1 237

To klasyka włoskiego gatunku 🙂 to danie jest przepyszne, proste, szybkie a jak spróbujesz to też oszalejesz na jego punkcie. Moja wersja składa się tylko z 5 oryginalnych włoskich składników:
Przepis na (2 osoby)
– Spaghetti Barilla 200g
– ser Pecorino Romano 100 g
– ser Grana Padano 70 g
– Masło 3 łyżki
– świeżo mielony pieprz 2 łyżki
– sól

Ważne żebyś wszystko sobie wcześniej przygotował bo serio zaraz będziesz jadł 🙂

1. Zetrzyj na drobnej tarce Grana Padano
2. Zetrzyj na drobnej tarce Pecorino Romano
3. Do wrzącej dobrze osolonej wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente!
Uwaga mały trick: przed odcedzeniem zostaw sobie pół szklanki wody z gotowania makaronu – słona woda Doda smaku a zawarta w niej skrobia sprawi ze sos będzie kremowy.
4. Kiedy makaron będzie sie gotował na patelni rozpuść 2 łyżki masła jak zacznie nabierać złotego koloru to wrzucaj pieprz 2 łyżki (nie martw się to nie jest za dużo :–)
5. Wlej pół szklanki wody z makaronu- woda powinna odrazu wrzeć
6. Wrzuć odcedzony makaron i wymieszaj
7. Zmniejsz ogień i dodaj Grana padano – ser sie pięknie rozpuści zrobi sie kremowy
8. Wrzuć 1 łyżkę masła zdejmij z ognia
9. Dodaj Pecorino Romano i wymieszaj
10 migiem podawaj 🙂

Smacznego !

I co? Mówiłem ze jak spróbujesz to oszalejesz? 🙂