Zgłoszenie

Aneta

Bułki jogurtowe z pesto i pestkami dyni

Głosy:  1/1 5

10g drożdży suchych
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka pesto rosso Barilla
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej, typ 550
1 jajko
garść pestek dyni

Wodę podgrzać. Wymieszać z 2 łyżkami jogurtu pesto roso. Dodać drożdże i wymieszać. Odstawić.
Do misko przesiać mąkę, sól. Wymieszać, dodać jajko, olej i resztę jogurtu. Dodać odczyn drożdżowy i ugnieść. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 40 minut.

Jak ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy jeszcze kilka razy i formujemy z ciasta bułki. Każdą bułkę obtaczamy w pestkach dyni. Przykrywamy i zostawiamy na 30 min.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temp 200 st pieczemy przez 20 min.