Zgłoszenie

Agata

Bavette z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Głosy:  1/1 2

Składniki:
2 porcje
20 dag makaronu Bavette Barilla
10 dag sera pleśniowego gorgonzola
2 łyżki śmietanki 12% do gotowania
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wytrawnego wina
20 dag pokruszonych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
sól morska do smaku
biały pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, wrzuć na patelnię na oliwę, podsmaż, wlej wino, wymieszaj, podgrzewaj aż lekko odparuje, dodaj śmietankę oraz ser pleśniowy, mieszaj aż się rozpuści, dopraw białym pieprzem i ewentualnie solą (niekoniecznie bo ser jest sam w sobie słony)
Makaron ugotuj all dente, odcedź, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania, wymieszaj z sosem, posyp pokruszonymi orzechami oraz drobno posiekaną natką i podawaj.
buon appetito!