Zgłoszenie

Michał

Zielone spaghetti z cukinią i pistacjami

10 tyg 2017
Głosy:  0

dla 2 osób
czas: 15 minut

składniki:
200g makaronu Spaghetti Barilla
jedna średnia zielona cukinia
100g solonych pistacji
1 ząbek czosnku
garść pędów zielonego groszku
łyżka posiekanej skórki z cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska
suszona chilli
ser Grana Padano

Obierz z łupin pistacje i zmiel je drobno w melakserze lub młynku.
Posiekaj drobno czosnek.
Pokrój w talarki cukinię.

Zacznij gotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Masz 8 minut na przygotowanie sosu.

Na oliwie zacznij smażyć cukinie, ale nie pozwól je się zrumienić, dodaj czosnek. Dopraw solą.
Gdy czas gotowania dobiega końca przesuń cukinie na skraj patelni zwalniając w ten sposób środek, dolej odrobinę oliwy, dodaj pistacje, skórkę cytrynową oraz chilli. Pozwól zrumienić się orzechom z przyprawami.

Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Zamieszaj wszystkie składniki razem.
Przed podaniem posyp startym serem Grana Padano.

Smacznego!