Zgłoszenie

Marcin

Szparagowy zawrót głowy

Głosy:  1/1 38

Składniki (na 1 osobę):
Garść zielonych szparagów, 3 garści makaronu penne rigate, oliwa z oliwek, czosnek, sól, kminek, tymianek, parmezan

Szparagi dokładnie umyć. Gotować przez 8-10 minut w osolonej wodzie lub na parze (wówczas do wody dodać również szczyptę kminku i tymianku). Preferuję gotowanie na parze, szparagi zachowują wówczas swój niesamowity smak. Następnie szparagi pokroić w kawałki długości 2-3 cm.
W międzyczasie ugotować makaron penne rigate.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, lekko rozgrzać, dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku, poczekać dosłownie chwilę, aż z czosnku zacznie wydobywać się zapach, przełożyć szparagi i makaron na patelnię, lekko posolić, mieszać kolejną minutę i voilà, danie gotowe do podania.
Na talerzu danie posypać parmezanem.