Zgłoszenie

Monika

Spaghetti z krewetkami w sosie winno-maślanym z cytrusową nutą

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 9

Składniki/ 2 porcje

– 200 g spaghetti Barilla
– 250 g oczyszczonych krewetek
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała papryczka chili
– 5 filecików anchois
– 40 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– miąższ z połowy cytryny ( bez białych błonek)
– skórka starta z połowy limonki + sok 1/4 limonki
– 16 pomidorków koktajlowych
– 100 ml białego wytrawnego wina
– posiekana natka pietruszki ( pół pęczka)
– sól i pieprz

Mrożone krewetki rozmrozić, sprawdzić czy są dobrze oczyszczone, umyć oraz osuszyć. 1/3 krewetek oczyścić z ogonków i posiekać, resztę pozostawić w całości.

Na małej patelni roztopić masło, dodać startą skórkę z limonki i chwilę podsmażyć na niewielkim ogniu. Dodać posiekane krewetki i chwilę razem podsmażać. Skropić sokiem z limonki, doprawić odrobiną soli* oraz pieprzem i odłożyć na bok.

Wstawić osoloną wodę na makaron.

W międzyczasie posiekać czosnek, papryczkę chili oraz fileciki anchois. Pomidorki pokroić w drobną kostkę i odłożyć. Połowę cytryny obrać i oczyścić z białych błonek, posiekać.

Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować minutę krócej niż w instrukcji podanej na opakowaniu.

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek, chili oraz fileciki anchois. Podsmażać aż czosnek lekko się zeszkli ( ok. 1 min).
Dodać krewetki, zwiększyć ogień i smażyć ok. pół do minuty z każdej strony. Dodać posiekany miąższ z cytryny, zalać winem, zwiększyć ogień i chwilę razem dusić, aż wino lekko odparuje. Następnie dodać posiekane i wcześniej podsmażone na maśle krewetki.

Gdy makaron będzie gotowy odcedzić go zachowując ok. 1/4 szklanki wody z gotowania.

Ugotowany makaron przełożyć z powrotem do garnka, zalać sosem i przemieszać kilka razy na średnim gazie, aż wchłonie resztę wody. Wyłączyć gaz.
Na koniec dodać pokrojone pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz bardziej kremową konsystencję ( i nie boisz się kalorii 😉 możesz dodać łyżkę masła.

Wymieszać wszystko i od razu podawać.

* podczas przygotowania dania należy uważać na dodawanie soli, gdyż makaron i anchois zastępują ją niemal całkowicie.

Buon Appetito!