Zgłoszenie

Anita

Spaghetti w roli chińskich nudli – autentyczne i ostrrre mniam!

Głosy:  1/1 3

Jest to przepis na autorską wariację z autentycznych chińskich składników. Poczuj się jak Chińczyk zajadający swoje ulubione ostre nudle w prowincji Syczuan używając do tego celu pysznego spaghetti Barilla. Nowe oblicze włoskiego spaghetti! Mniam!

Składniki (dla 2 osób):
-200 g makaronu spaghetti Barilla
-1 kopiasta łyżeczka kruszonej suszonej papryczki syczuańskiej
-2 łyżki oleju roślinnego
-1 łyżka czarnego octu
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka oleju sezamowego
-szczypta cukru
-3 główki czosnku
-odrobina zielonej cebulki

Przygotowanie:
1. Ugotować spaghetti w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, by makaron się nie sklejał.
2. W międzyczasie podgrzać na patelni olej roślinny i gdy osiągnie wysoką temperaturę, zalać nim suszone papryczki. Pozostawić do „naciągnięcia” i ostygnięcia.
3. Ugotowany makaron przelać zimną woda do schłodzenia.
4. Posiekać czosnek w malutką kosteczkę, a cebulkę w cienkie paski.
5. Makaron podzielić na 2 części i umieścić na talerzach.
6. Po kolei oblać makaron olejem wraz z suszonymi papryczkami, czarnym octem, sosem sojowym, olejem sezamowym, oraz posypać szczyptą cukru, siekanym czosnkiem i cebulką.
7. Na koniec wziąć w dłoń pałeczki i całość wymieszać, unosząc makaron kilkakrotnie do góry i opuszczając. Pamiętajmy, że duża część satysfakcji z jedzenia zależy od „rytuału”, więc nie może zabraknąć i tego kroku.
8. Mając pałeczki już w dłoni, można zacząć jeść! 🙂

Smacznego!