Zgłoszenie

Elżbieta

Spaghetti Bolognese.

Głosy:  1/1 2

Składniki;
50 dag makaronu spaghetti
1 cebula drobno posiekana
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 obrana marchew i starta na tarce
1 posiekana łodyga selera naciowego
5dag pancetty lub innego boczku
35 dag mielonej wołowiny
400 ml posiekanych pomidorów  z puszki
2 łyżeczki suszonego oregano
125ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, cukier i pieprz do smaku
2-3  łyżki oliwy
ser parmezan do dekoracji
bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i „boczek” się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać.