Zgłoszenie

Adam

Penne z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowo – pomidorowym

Głosy:  0

Składniki na 4 porcje: 0,5kg piersi z kurczaka, 2 cebule, 2 cukinie, 1 żółta papryka, puszka drobnej i słodkiej kukurydzy, ok. 700ml przecieru pomidorowego, 200ml śmietany 18%, 8 suszonych pomidorów, 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach, sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, listki świeżej bazylii, 1 opakowanie makaronu Barilla Penne Rigate.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni (ja użyłem w tym celu 1 łyżki oleju kokosowego). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (uprzednio obsypaną czosnkiem i pieprzem) i smażymy do lekkiego zarumienienia. Do tego dokładamy pokrojone w kostkę cukinie i paprykę i całość przysmażamy około 7-8min. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień o połowę, dodajemy kukurydzę i przyprawiamy odrobiną (wedle uznania) soli, po czym dusimy całość pod przykryciem ok 30min. Na koniec dodajemy śmietanę (2 łyżki sosu wlać wpierw do śmietany, wymieszać i dopiero potem przełożyć na patelnię), suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz świeżo startą gałkę muszkatołową i gotować jeszcze ok 3min. W międzyczasie ugotować makaron (daję zawsze dodatkowo do wody łyżkę oliwy, aby po odcedzeniu nie sklejał się) i wyłożyć go do misek lub głębszych talerzy i finalnie przełożyć na niego sos, kładąc na wierzchu pokrojone w ćwiartki kulki mozzarelli oraz listek świeżej bazylii.