Zgłoszenie

Monika

Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka

Głosy:  1/1 1

Składniki:
250 g makaronu FARFALLE Barilla,
1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem,
100 g świeżego kalafiora,
½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g),
garść groszku cukrowego,
1 filet z kurczaka,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
sól himalajska świeżo mielona do smaku,
mieszanka ognistych przypraw świeżo mielona, do smaku (pieprz czaeny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek).
Przygotowanie:
Filet z kurczaka, oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w prążki, cukinię na połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki.

W woku rozgrzewamy oleje, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę, kalafiora i cukinię, całość smażymy, często mieszając.

W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Do mięsa z warzywami na sam koniec dodajemy groszek cukrowy, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na 2-3 min.
Dopiero teraz dodajemy wszystkie przyprawy: kurkumę, pieprz, mieszankę ognistą i mieszamy.

Woka zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy wg własnego smaku.

Całość posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.
Smacznego