Zgłoszenie

Ewelina

Cebulkowy makaron z lejącym sercem z mozzarelli

Głosy:  1/1 208

Składniki dla 2 osób:

4 duże cebule

150g makaronu spaghetti Barilla

2-3szt papryczki jabłkowe

natka pietruszki do posypania

szczypta curry

oliwa do skropienia i smażenia

50g parmezanu startego

50-100g mozzarelli

200-300ml bulion do obgotowania cebulek

1 łyżka bułki tartej do posypania

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

1. Cebule obrać, odkroić „daszek”, wyjąć łyżką środek. Cebulki bez środków obgotować 5 minut w bulionie.Wyjęte środki cebulek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy ze szczyptą curry.

2. Papryczki drobno posiekać dodać do cebulki, podsmażyć razem chwilę.

3. Spaghetti ugotować 2-3 minuty krócej niż wskazówki na opakowaniu, dodać na patelnie, podsmażyć chwilę razem z resztą składników, posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać parmezanem (zostawić 1/3 parmezanu na wierzch) i dobrze wymieszać.

4. Obgotowane cebulki skropić w środku oliwą, nafaszerować przygotowanym spaghetti, w środek włożyć duży kawałek mozzarelli, wierzch posypać resztą parmezanu wymieszanego z bułką tartą, skropić oliwą i zapiec całość (razem z daszkami cebulek) 15-20 minut w 200 stopniach (aż do zarumienienia wierzchu).

5. Na talerze wykładać po 2 szt cebulek przykrywając daszkiem.

Smacznego!