W krainie pesto, czyli… Ligurii

Liguria, to piękny region położony nad morzem, w północno-zachodniej części Włoch. To właśnie tutaj zobaczyć można słynne Portofino i odwiedzić miasto Krzysztofa Kolumba, czyli Genuę. Nazwa regionu pochodzi od plemienia przybyłego z Afryki.

Liguria cieszy się popularnością nie tylko ze względu na zachwycające widoki, ale także (a może przede wszystkim?) ze względu na kuchnię. A z czego słynie?

Zacznijmy od znanego wszystkim pesto alla genovese. Nie ma wątpliwości co do tego, że jest jednym z ulubionych i najbardziej rozpoznawalnych włoskich sosów. Dodajemy go do makaronów, sałatek i smarujemy nim grzanki. Jego podstawowym składnikiem jest oczywiście bazylia. Ponadto dodaje się orzeszki pinii, czosnek, ser parmezan i oliwę z oliwek. Sos jest świetnym dodatkiem do bavette, ale też do krótkich form jak na przykład penne rigate. Stolica pesto to właśnie Liguria, zwana włoską rivierą. Pesto dodawane jest tutaj także do tradycyjnej włoskiej minestrone, wówczas spotkać się można z nazwą minestrone alla genovese. Barilla w swojej ofercie posiada pesto alla genovese przyrządzoną pod okiem włoskich szefów kuchni.

bavette-barillacup

bavette-wloskie-przepisy-barillacup.pl

Liguria słynie także z innego przysmaku kojarzącego się z Włochami. Chodzi o focaccię. Ich odmian jest wiele, ale jedną z najlepszych naszym zdaniem jest ta z rozmarynem.

focaccia-z-rozmarynem-barillacup.pl

Ciekawostką jest, że na liście popularnych dań w Ligurii znajduje się pizza podawana…na słodko. Dla osób, które nigdy się nie spotkały z taką wersją tej klasycznej włoskiej potrawy, to nielada zaskoczenie. Niemniej jest to jeden z przysmaków Włochów zamieszkujących włoską rivierę.

A co z winem? Ze względu na ukształtowanie terenu uprawa winorośli w Ligurii jest bardzo trudna. Jednym z najbardziej znanych i docenianych szczepów uprawianych w południowej części Ligurii jest Vermentino.

Poznaj nasze dania wegetariańskie: zobacz >