Toskania mniej znana

Toskania jeden z najbardziej kochanych regionów Włoch, co roku przyciąga miliony turystów z całego świata. Kraina położona w środkowych Włoszech, a dokładniej w Apeninach Północnych, sięgająca do dwóch mórz: Liguryjskiego i Tyrreńskiego. Toskania to 10 regionów, każdy z nich kryje w sobie nieograniczone bogactwo architektoniczne, przyrodnicze, a także kulinarne. Przyjeżdżając tutaj, warto zarezerwować odpowiednio dużo czasu, aby mieć szansę poznać wszystkie tajemnice skrywane przez niezwykle piękne miejsca.

Stolicą Toskanii jest Florencja, jedno z najpiękniejszych miast na świecie, w którym przez wieki rządzili Mecydeusze, wspierając największych włoskich artystów – Leonarda da Vinci, Michała Anioła, Donatello i Botticellego. Miasto usłane jest całą masą muzeów, kościołów, w których możemy podziwiać dzieła tych artystów. Najpiękniejszy widok na miasto rozciąga się ze Wzgórza Michała Anioła, z którego doskonale widać kopułę katedry Santa Maria del Fiore. Jednak Toskania to nie tylko Florencja, to także Krzywa Wieża w Pizie, Siena, ale przede wszystkim przepyszna kuchnia.

toskania-florencja-barillacup.pl

Kuchnia Toskanii, tak jak i innych regionów włoskich, początkowo była kuchnią rolniczą, jednak z biegiem lat zmieniała się, obecnie jest jedną z najbardziej wyróżniających się w całych Włoszech, królują tutaj dania na bazie dziczyzny. Jednak, nie można odmówić jej różnorodności, mamy tutaj dania oparte na bazie mięsa, warzyw, ryb i owoców morza, ale także chleba – pane toscano. Jego wyróżnikiem jest brak soli, dzięki czemu charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Jedną z najsłynniejszych sałat opartych na bazie chleba jest panzanella – pomidory, ogórki, świeżą bazylię, czerwoną cebulę oraz namoczony czerstwy chleb należy wymieszać z oliwą. Powstaje świeża i sycąca sałata.

robollita-toskania-barillacup.pl

Toskania to także wspaniałe sycące zupy. Jedną z najbardziej popularnych jest ribollita. Zupę tę przygotowuje się przez kilka dni w glinianych naczyniach, które wstawiane są do ogromnego drzewnego pieca. Podstawą zupy są czarna kapusta i fasola, których jest pod dostatkiem w tym regionie. Składnikami obowiązkowymi są także pomidory, które są w każdym włoskim daniu, ale także chleb, regionalny ser pecorino, to co poza tym znajdzie w tej zupie zależy już od fantazji i umiejętności gospodyni.

toskania-paperdelle-barillacup.pl

Niewiele osób wie, że w Toskanii od wieków popularne są polowania. Wiąże się to z położeniem regionu, który jest najbardziej zadrzewiony w całych Włoszech. Dlatego też króluje tu dziczyzna. W zasadzie można powiedzieć, że jest to raj dla mięsożerców. Jada się tu króliki, gołębie, kaczki, kuropatwy, bażanty, perliczki i dziki. Nie stroni się także od wieprzowiny czy wołowiny.

Wśród popularnych makaronów regionu są papardelle, pici oraz tagliatelle. Najbardziej znane danie makaronowe to tagliatelle al cinghiale. Jest to wspaniały makaron podany z mięsem z dzika, dużą ilością ziół i przypraw oraz pomidorów. Obowiązkowym dniem, które należy spróbować będąc w tym regionie, jest znane na cały świat bistecca alla fiorentina. Jest to ogromny krwisty befsztyk z mięsa wołowego. Swój wyjątkowy smak, zawdzięcza pochodzeniu od lokalnych krów rasy chianina. Pochodzenie mięsa, jaki i jego przyrządzenie jest bardzo ważne dla ostatecznego smaku. Befsztyk powinien być smażony na ruszcie nad węglem drzewnym i solony tuż przed podaniem.

brunello-di-montalcino-toskania-barillacup.pl

Toskania słynie również ze wspaniałych, wysokiej jakości win. Najbardziej znanym winnym regionem jest Chianti. To tutaj od wielu lat powstają wspaniałe Chianti, Brunello di Montalcino czy Sangiovese.

Będąc w tym regionie należy spróbować wspaniałych słodkich przysmaków, do których należą  kruche herbatniki cantucci, zrobione z migdałów, a także bardzo słynnego piernika panforte. Piernik ma konsystencję cudownego nugatu, do którego dodaje się różnego rodzaju orzechy oraz suszone owoce.

Toskania to idealny region dla osób kochających zwiedzać zabytkowe miasta, ale także dla tych, którzy pragną kontaktu z naturą, ale przede wszystkim dla tych wszystkich, którzy kochają wyśmienitą kuchnię

piernik-panforte-toskania-barillacup.pl