Sycylia wyspa mafii, wulkanu Etna oraz… przepysznego jedzenia!

Sycylia jest największą włoską wyspą i jednocześnie należy do największych wysp basenu Morza Śródziemnego. Od wielu lat objęta jest autonomią. Dzieli się na dziewięć regionów: Agrigento, Ragusa, Siracua, Trapanii, Caltaissetta, Catania, Messina, Enna oraz Palermo. Każdy turysta, wielbiciel kuchni śródziemnomorskiej, a także smakosz wina znajdzie tutaj coś dla siebie. Mówiąc Sycylia, myślimy mafia i Etna, ale to znacznie, znacznie więcej!

Sycylia jest niezwykle zróżnicowana kulturowo. Przez wiele lat wyspa była pod wpływem Saracenów, którzy uczynili ją jednym ze swoich głównych szlaków handlowych, którym przywozili do Europy wschodnie specjały. Od tego czasu Sycylia łączy w sobie cechy kultury europejskiej, głównie greckiej oraz wschodniej – arabskiej. Styk kultur widoczny jest w bardzo ciekawej architekturze. Niezaprzeczalnie największą atrakcją całej wyspy jest wulkan Etna. Jest nie tylko najwyższym wulkanem Europy, ale także bijącym sercem Sycylii. Możliwość odwiedzenia mitycznej kuźni boga ognia, wciąż dającej o sobie znać, jest niezwykłym przeżyciem dla każdego turysty.

Dolina Świątyń jest na drugim miejscu najchętniej odwiedzanych zakątków włoskiej wyspy. Znajduje się tam wspaniały kompleks świątyń greckich bogów m.in. Zeusa, Heraklesa, Eskulapa i Juniony, które co roku przyciągają tysiące turystów z całego świata.

dolina-swiatyn-barillacup.pl

Nie można oczywiście zapomnieć o Palermo stolicy Sycylii. Jest to teren niezwykle żyznej ziemi, cieszący się wspaniałymi krajobrazami plantacji oliwek, a także cytrusów. Wybierając się na Sycylię, należy pamiętać, że wyspa to wiele wspaniałych miejsc wartych zobaczenia.

palermo-stolica-sycylii-barillacup.pl

Wyspa słynie nie tylko z urokliwych krajobrazów, miejsc noszących ślady dawnej, wielkiej cywilizacji, ale także z cudownego jedzenia. Sycylia to potrawy oparte na bazie warzyw, przepysznych owoców morza, ale także prawdziwie włoskich makaronów. Jest to kuchnia kolorowa, regionalna, a co najważniejsze świeża i sezonowa. Na Sycylii jada się to, czym obdarza natura.

Wśród dań, które cieszą się ogromną popularnością jest makaron busiate zwykle podawany z cudownym pesto alla trapanesse. Jest to przepyszny sos z dodatkiem pomidorów i migdałów, niezwykle aromatyczny i kolorowy. Tego regionalnego dania możemy spróbować, będąc w Trapani. Każdy miłośnik makaronów musi spróbować również katanijskiej pasty alla norma z dodatkiem pomidorów, bakłażana, a także ricotty.

owoce-morza-sycylia-barillacup.pl

Sycylia to także świeże owoce morza, których mnóstwo jest na lokalnych targach. Każdą ucztę w restauracji rozpoczyna się od przystawek, składających się z samych owoców morza. Wspaniałe koktajle ze świeżymi krewetkami. Kolorowe i bogate sałaty z ośmiorniczkami i kalmarami. Nie można wyjechać z Sycylii, nie próbując dorodnego steka z tuńczyka lub miecznika.

Po uczcie bogatej w owoce morza, makarony i świeże warzywa, nie można odmówić sobie słodkiej przyjemności. Do ulubionych deserów sycylijczyków należą cannoli. Rurki z ciasta wypełnionego po brzegi kremem z ricotty, ozdobione kandyzowanymi pomarańczami lub wiśniami.

cannoli-barillacup.pl

Doskonały posiłek należy wzbogacić równie wybornym winem. Wyspa słynie z produkcji owocowych win Moscato, czy Marsala.

Jeśli nadal macie wątpliwości, gdzie jechać na wakacje, Sycylia na pewno Was nie zawiedzie.

Poznaj nasze dania rybne: zobacz >