Pasterska kuchnia Sardynii

Sardynia jest drugą, zaraz po Sycylii, pod względem wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Jest to kolejny wspaniały włoski region wart odwiedzenia i poznania jego tajemnic oraz kuchni. Dzięki swojemu położeniu – połowa drogi między Europą a Afryką – wyspa stała się mieszanką wielu kultur. Przez wieki Sardynią władali różni władcy i różne nacje, stad też powstał jedyny w swoim rodzaju, niespotykany w żadnym innym regionie klimat. Wiele osób, odwiedzających Włochy mówi, że to Sardynia jest kwintesencją prawdziwej włoskiej kultury, kuchni i prawdziwego włoskiego stylu bycia. Czym zachwyca przybyszów? Wspaniałymi zabytkami, cudownymi plażami, niezwykle czystą i przepięknie turkusową wodą. Jednak najważniejsza jest kuchnia – tradycyjna, naturalna, lokalna, jednym słowem pasterska.

Jedna z legend, która krąży na temat Sardynii, mówi że jest to mityczna Atlantyda, o której pisał Platon. Dowodem na potwierdzenie tej teorii mają być zachowane na wyspie wspaniałe budowle pozostałe po cywilizacji nuragijskiej. Teoria ta nie została potwierdzona, ma tyle samo zwolenników, ile przeciwników. Jednak nie zmienia to faktu, że co roku miejsce to odwiedzają tysiące turystów, którzy chcą sami rozszyfrować tę tajemnicę.

sardynia-barillacup.pl-inspiracje

Kuchnia Sardynii to pasterski smak. Prostota oparta na tym, co przyniesie natura. Wyborny smak i nieskomplikowanie tej kuchni kuszą nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Bo co może być lepszego niż najwyższej jakości produkty? Mimo doskonałej lokalizacji wyspy, dostępu do wspaniałych owoców morza, miejscowi jadają ich stosunkowo mało. Tutaj królują mięsa – przygotowywane i podawane na różne sposoby: smażone, gotowane, grillowane, a przede wszystkim pieczone. Sycylijczycy pieką mięsa na różne sposoby, do najpopularniejszych należą – pieczenie w specjalnie przygotowanych jamach z duża ilością świeżych ziół i soli morskiej. Zwykle pieczenie w ten sposób zajmuje wiele godzin, jednak efekt końcowy w zupełności rekompensuje cierpliwe czekanie. Równie popularne jest pieczenie mięsa w mięsie, które daje niesamowitą mieszankę smaków i aromatów, niemożliwą do podrobienia. Najbardziej znaną pieczenią jest porceddu – pieczone prosię, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi mirtu – przyprawa stosowana w tym regionie od czasów biblijnych. Bardzo często dania mięsne podawane są z makaronem – do najpopularniejszych i najczęściej jadanych należą spaghetti i maccheroni.

Tak jak w innych regionach, tak i tutaj jest wysyp dorodnych warzyw i owoców. W Lacjum królują karczochy rzymskie, które uznawane są za jedne z najlepszych, tak na Sardynii najbardziej lubiane są karczochy spinoso – kolczaste i podłużne. Zwykle jada się je na surowo z dodatkiem oliwy – są tak świeże, chrupiące, a jednocześnie mięsiste, że nic więcej nie potrzeba.

sardynia-karczoch-rzymski-spinoso-barillacup.pl-inspiracje

Jednak dla tych, którzy chcieli by spróbować karczochowej wariacji smakowej, polecamy carciofo spinoso di sardegna z bottargą. Bottarga to solona, a później ususzona ikra cefala pospolitego. Cieszy się ogromną popularnością, ma wyraźny zapach i smak, dlatego zwykle podawana jest w bardzo prosty sposób z oliwą i chlebem.

sardynia-bottarga-barillacup.pl-inspiracje

Pieczywo jest nieodłącznym elementem kuchni sycylijskiej, podobnie jak w Toskanii stanowi zarówno dodatek wielu dań, jak i podstawę. Najpopularniejszy jest pane carasau, zwany melodyjnym plackiem. Swoją nazwę zawdzięcza dźwiękom, które wydaje, gdy się go łamie. Robiony jest z pszenicy durum z dodatkiem drożdży. Następnie wypieka się go w piecu opalanym drewnem. Gdy przybierze formę sporego balonika, dzielony jest na cieniusieńskie placuszki, które się dodatkowo opieka. Dzięki temu są bardzo chrupiące i mogą być długo przechowywane.

Sardynia to pasterska wyspa. Ilość hodowanych tutaj owiec, jest znacznie większa od ilości mieszkających na niej ludzi, dlatego w tym regionie produkuje się wiele wspaniałych serów z mleka owczego. Do najbardziej znanych należy Pecorino Fiore Sardo – ser owczy, robiony z mleka niepasteryzowanego. Dojrzewa 6 miesięcy, charakteryzuje się delikatnie pikantnym smakiem. Najstarszym sycylijskim serem jest cagliu. Sposób jego wytwarzania może niektórym wydać się okrutny, mimo tego cieszy się ogromną popularnością. Ser wytwarzany jest z mleka mamy kozicy, natomiast miejsce w którym jest przechowywany to żwacz dziecka koźlątka. Kolejnym dziwnym serem, bardzo popularnym wśród turystów jest casu marzu – ser z mieszkańcami, a mianowicie z larwami serowymi muchy. Ser dzięki swoim lokatorom zmienia się z twardego w bardzo kremowy, o pikantnym smaku. Mimo swojej popularności bardzo ciężko jest go zdobyć. Nie jest sprzedawany w sklepach, a niewielu lokalnych pasterzy podejmuje się wyrabiania tego specjału. Ser najlepiej smakuje z dodatkiem placuszka carasau. Odwiedzając Sardynię koniecznie trzeba spróbować wspaniałego deseru, który wytwarzany jest z regionalnego owocu – pompia. Nim jednak dane nam będzie rozkoszowanie się wybornym smakiem, musimy cierpliwie poczekać, gdyż proces powstawania deseru jest czasochłonny, ale warto.

Będąc na Sardynii pozwólcie sobie wrócić do korzeni, pozwólcie uwieść się lokalnym specjałom.