Lacjum, zgłębiając tajniki spaghetti carbonara

Lacjum, region znajdujący się nad brzegiem Tybru. Położone jest między Apeninami a Morzem Tyrreńskim. Region z niezwykle bogatą i barwną historią, uważany za kolebkę państwa rzymskiego. Stolicą Lacjum jest Rzym, jedno z najstarszych i najbardziej znanych włoskich miast na świecie. Początkowo, tak jak w większości włoskich prowincji, dominowała tu kuchnia rolnicza. Jednak wraz
z rozwojem cywilizacji, poszerzania się wpływów Cesarstwa Rzymskiego, a później rozwojem stolicy całego kraju, kuchnia ewoluowała i stawała się bardziej wyszukana. Prowincja ta szczyci się niezwykle żyznymi wulkanicznymi glebami, które przynoszą jedne z najsmaczniejszych i najdorodniejszych warzyw w całym kraju. Wybierając się w podróż po tej historycznej krainie, warto zbudować sobie listę „must see”.

Źródło życia – termy pod Viterbo co roku przyciągają tłumy turystów z całego świata. Znane były już w starożytności, kiedy to Etruskowie wykorzystywali ich zdrowotne właściwości. Z biegiem lat zwyczaj chodzenia do łaźni i korzystania z dobrodziejstw wód termalnych przejęli Rzymianie. Przez te wszystkie lata termy zmieniały się, jednak po dziś dzień stanowią źródło prawdziwej rozkoszy dla ciała i duszy.

Monte Casino – to tutaj rozegrała się najbardziej zacięta bitwa w trakcie II wojny światowej. Toczące się walki zniszczyły przepiękne historyczne opactwo benedyktyńskie. Klasztor został zbudowany w VI w. przez św. Benedykta. Do dzisiaj miejsce to odwiedzane jest przez wielu turystów, zwłaszcza
z Polski, oddających hołd poległym.

Niezaprzeczalnie największą atrakcją całego regionu jest Rzym. Kolebka kulturalna łącząca w sobie kuchnię włoską, żydowską oraz wiele innych, które przywożone były przez przybyszów z rozległych obszarów Imperium Rzymskiego. Będąc tutaj, koniecznie trzeba odwiedzić najważniejsze atrakcje Wiecznego Miasta – Kapitol, najsłynniejsze wzgórze rzymskie. To tutaj w starożytności toczyło się życie religijne i duchowe. Tutaj też znajdują się przepiękne Schody Kapitolińskie i Plac wykonane przez Michała Anioła.

lacjum-spaghetti-carbonara-barillacup.pl

Rzym to także Koloseum, największy na świecie amfiteatr. To tutaj rozrywały się słynne na cały świat walki gladiatorów. Poza widowiskiem gladiatorów, organizowano także polowania na dzikie zwierzęta. Do równie lubianych należały inscenizacje walk morskich oraz inscenizacje naturalne, w trakcie trwania tych drugich najbiedniejsi mieszkańcy Rzymu mogli zobaczyć, jak wygląda prawdziwe życie dzikich zwierząt, a także mogli zapoznać się z mitologią.

lacjum-spaghetti-carbonara-koloseum-barillacup.pl

Santa Maria della Vittoria to świątynia barokowa, znana jest na całym świecie przede wszystkim ze wspaniałej kaplicy rodu Carnaro oraz Ekstazy Świętej Teresy, której autorem jest wspaniały włoski rzeźbiarz Bernini. Cały ten kompleks kryje w sobie rzeźby, freski i malunki najlepszych artystów tamtych czasów – Guidiego, Cerriniego, Gessiego.

Fontana do Trevi to kolejny wspaniały zabytek, który trzeba zobaczyć. Z fontanną związana jest pewna legenda. Turyści odwiedzający Rzym, aby zapewnić sobie powrót do Wiecznego Miasta, wrzucają do fontanny monety. Ilość wrzucanych monet ma znaczenie. Aby zapewnić sobie powrót, wystarczy jedna, dwie przyniosą nam upojny romans, trzy natomiast zaprowadza nas przed ślubny kobierzec. Wszystkie monety wyławiane są przez władze miasta i przeznaczane na renowację oraz odrestaurowanie zabytków.

lacjum-spaghetti-carbonara-rzym-barillacup.pl

Watykan – państwo w państwie. Najmniejsze Państwo na świecie z najmniejsza liczbą ludności, jednak z największą liczbą wspaniałych zabytków. Nawet jeżeli gdziekolwiek indziej, znajduje się ich więcej, te watykańskie są najokazalsze i tworzone przez najwybitniejszych twórców na całym świecie. Plac i Bazylika św. Piotra, nekropolia, w której, jak głosi legenda, został pochowały św. Piotr, kopuła Bazyliki stworzona przez Michała Anioła, ogrody papieskie, Kaplica Sykstyńska, a także wiele, wiele innych.

rzym-spaghetti-carbonara-barillacup.pl

Lacjum i Rzym to także wspaniałe jedzenie. Kuchnia ta wywodzi się z kuchni rolniczej, czyli bardzo ubogiej,  dlatego też w tym regionie dominują dania wykonywane najczęściej z podrobów. Wątroby, flaki, ogony to prawdziwe przysmaki. Będąc w Rzymie koniecznie należy spróbować flaków po rzymsku, które smakiem w ogóle nie przypominają naszych polskich. Rzymski rynek Campo de’ Fiori dostarcza najsmaczniejszych warzyw i owoców w całym regionie. Do warzywnych przysmaków tego regionu należą karczochy, najlepsze w całym kraju. Niezwykle delikatne i soczyste, zwykle podawane duszone w oliwie, czosnku i ziołach. Mogą stanowić bardzo dobrą przystawkę lub samodzielne danie.

lacjum-karczochy-barillacup.pl

Poza flagowymi daniami opartymi na podrobach czy warzywach, w kuchni tej bardzo często podawane są wieprzowina, jagnięcina i cielęcina, a także owoce morza. Jednak najbardziej znanym daniem całego regionu jest spaghetti carbonara. Wspaniały makaron z dodatkiem żółtka, guanciale (podgardle) lub pancetty i sera pecorino Romano. Tradycja tego dania nie jest długa. Mówi się, że wymyślili je górnicy pracujący w kopalniach węgla kamiennego, którzy przebywając wiele dni pod ziemią byli zmuszeni do korzystania wyłącznie ze składników, które zachowywały świeżość wystarczająco długo takich, jak jaja, boczek czy ser. Bardzo często przygotowując to danie samodzielnie, popełniamy kardynalny błąd – dodajemy śmietanę. 6 kwietnia 2017 roku, za sprawą Barilla, obchodzony był pierwszy Międzynarodowy Dzień Carbonary. Przyczyna ustanowienia tego święta jest bardzo prosta – wypromowanie oryginalnego przepisu na spaghetti carbonara, bez dodatku śmietany. Jaki właściwie powinien być przepis?

Składniki dla dwóch osób:

– Spaghetti Barilla 160 g,

– guanciale lub pancetta 80 g,

– 2 żółtka jajek,

– ser Pecorino Romano 60 g,

– sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię i podsmaż pocięte w cienkie paski guanciale, aż się zarumieni. W miseczce roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym Pecorino Romano, dodaj świeżo mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się makaron). Ugotowany makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia. Wlej masę jajeczną. Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody, by uzyskać kremowy efekt. Mieszaj całość ok. 1 minuty, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane startym pecorino i świeżo mielonym pieprzem.

barilla-spaghetti-carbonara-barillacup.pl

Tiramisu niezwykle pyszny i delikatny deser, który również znany jest na całym świecie. Delikatne kruche biszkopty maczane w aromatycznej kawie esspreso, przykryte wspaniałym kremem na bazie serka mascarpone. To warstwowe cudo posypane jest mocnym, wytrawnym kakao. Nie ma nic lepszego od zakończenia włoskiej uczty przepysznym deserem.

Wybierając się w podróż po tym regionie warto zarezerwować dostatecznie dużo czasu, aby móc odwiedzić wszystkie urocze miejsca i spróbować wszystkich znakomitych dań.

lacjum-spaghetti-carbonara-tiramisu-barillacup.pl