Kampania pizza, makaron i owoce morza

Kampania, znana tez pod nazwą Campania felix – szczęśliwy kraj, swoją nazwę zawdzięcza bardzo żyznej wulkanicznej ziemi, znajdującej się okolicach Wezuwiusza. Jest to ten region Włoch, którego kuchnia jest najbardziej rozpropagowana na całym świecie. Górzysto-nizinny region, który przez wielu nazwany jest bramą na południe. Znajduje się nad morzem Tyrreńskim, a jakiego stolicą jest Neapol. Mieszkańcy tego regionu należą do ludzi temperamentnych z niegraniczonymi pokładami dobrego humoru. Kampania to pizza, makarony oraz przepyszne drobne owoce morza, a także wspaniałe i dorodne cytryny. Każdy, kto zawita do tego regionu znajdzie tutaj górę pyszności i nieograniczone ilości szczerych i życzliwych uśmiechów.

Neapol nie tylko stolica regionu, ale także jedno z najchętniej odwiedzanych włoskich miast. Znajduje się w centrum Zatoki Neapolitańskiej, gdziem  można podziwiać jeden z najpiękniejszych widoków we Włoszech. Johann Wolfgang Goethe powiedział kiedyś: „Wybaczam wszystkim, którzy w Neapolu odchodzą od zmysłów.”  Wiele osób odwiedzających Neapol, uważa że tego miasta się nie zwiedza. Będąc w tym mieście okrywa się je poprzez emocje, które w nim buzują. Neapol zbudowany jest na jednym z najniebezpieczniejszych wulkanów Campi Flegrei. Ciekawymi miejscami wartymi zobaczenia są na pewno Castello Nuovo Napoli oraz trasy po katakumbach, czy tunelach Burbonów.

pompeje-wloskie-inspiracje-barillacup.pl

Będąc w tym rejonie, warto również odwiedzić wspaniałe Pompeje. Każdy z nas zna historię miasta, które w 79 r. zostało zniszczone przez ogromny, a jednocześnie największy wybuch Wezuwiusza. Wbrew powszechnie krążącym wyobrażeniom, miasto nie zostało doszczętnie zniszczone, wręcz przeciwnie – dzięki lawie zachowało się w bardzo dobrym stanie, co przyciąga miliony turystów każdego dnia. Równie wspaniale zachowanymi ruinami w kraju są Herkulanum i Villa Oplontis.

Na ulicach Neapolu króluje pizza, która jest niezwykle oszczędna w swoich składnicach. Początkowo jedzono tylko marinarę, składająca się z pomidorów, czosnku i oliwy, z czasem pojawiła się Margherita – świeże pomidory, cudowna mozzarela i bazylia. Mimo prostych składników, z których robi się obie pizze, maja one niepowtarzalny smak, który zawdzięczają składnikom najwyższej jakość oraz ciastu, które po upieczeniu jest zawsze bardzo chrupiące. Poza Neapolem, Kampania to także wspaniałe kurorty Sorrento, Amalfi i Salerno. W porównaniu z innymi regionami włoskimi, tutaj nad atrakcjami góruje cudowne jedzenie. Filarem tej kuchni są małe owoce morza, ośmiorniczki, mątwy, ostrygi i omułki, kalmary, małe i duże krewetki, anchois, małe rybki, które nazywane są cecenielli. Bardzo cenionym przysmakiem są małże nazywane Vongole Veraci – Małże Wenus. Wśród najbardziej popularnych dań są fritto misto di mar – smażone w głębokim tłuszczu owce morza i rybki. Równie popularną potrawą są impepata di cozze – małże podawane w wywarze z peperoncino z grzankami i pietruszką. Bardzo często te niewielkie skarby podawane są jako przystawki lub dodawane są do makaronu.

małze-w-wywarze-z-peperoncino-z-grzankami-pietruszka-wloskie-inspiracje-barillacup.pl

Kampania nie jest mięsnym regionem, choć czasem jada się tu jagnięcinę i wieprzowinę, cielęcinę, drób oraz królika. Jednak mieszkańców tego regionów nazywa się mangiafoglie, czyli jedzący liście. To tutaj jada się prawie najwięcej warzyw w całym kraju. Na stole królują pomidory pelati, z których wytwarza się wspaniałe sosy, passaty i koncentraty oraz konserwowe pomidory w kawałkach. Pomidory są bazą wielu sosów podawanych z makaronami – spaghettii pasta al pomodoro – najprostszy sos na świecie pomidory, bazylia, czosnek oraz oliwa doskonałego pochodzenia. Nie ma nic lepszego i bardziej odświeżającego. Równie popularne są maccheroni alla napoletana – makaron z sosem neapolitańskim na bazie wywaru wołowego z marchewką, selerem, cebulą, czosnkiem, białym winem, przecierem pomidorowym, oliwą z oliwek, bazylią oraz mozzarellą. Nie można zapomnieć o spaghetti con le vongole – makaron, małże i pomidory.

spaghetti-con-le-vongole-wloskie-inspiracje-barillacup.pl

Kampania to region mozzarelli. Tutaj produkowana jest znana na cały świat mozzarela di bufala. Ser powstaje z mleka bawolic wypasanych na terenach otaczających miasta Capua i Salerno. Najczęściej używanym twardym serem w tym regionie jest Parmigiano Reggiano, który pochodzi z odległego regionu Emilia-Romagna, a najsłynniejsze danie z jego dodatkiem to parmigiana. Nie można zapomnieć o jeszcze jednym serowym przysmaku tego regionu – kozie, wędzone serki obtaczane w ziołach.

parmigiano-reggiano-wloskie-inspiracje-barillacup.pl

Kampania szczyci się najwspanialszymi deserami w całych Włoszech. Do najbardziej znanych i najsłodszych należą pastiera napoletana, sfogliatelle ricce, struffoli oraz zeppole. Granita swój niepowtarzalny smak zawdzięcza świeżym owocom, których jest tu pod dostatkiem, zwłaszcza cytryn. Zwieńczeniem każdego deseru jest wspaniała aromatyczna kawa. Tajemnicą espresso jest czekolada, która dodawana jest do ziaren kawy. Idealna uczta musi zakończyć się kieliszeczkiem doskonałego, bardzo znanego likieru limoncello.

Kampania to przede wszystkim region dla wszystkich łasuchów, którzy cenią sobie znacznie bardziej pyszne jedzenie, niż atrakcje turystyczne. Warto tu przyjechać i poznać wszystkie walory kulinarne tego regionu.

pastiera-napoletana-wloskie-inspiracje-barillacup.pl