Bogactwo Emilii-Romagna

Kuchnia regionu Emilia-Romania charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością. Dzieje się tak, gdyż, rozciąga się między wybrzeżem morza Adriatyckiego, a Piemontem. Dzięki takiemu położeniu można doświadczyć zarówno słonecznego lata jak i białej zimy. A jako teren nizinny należy do jednych z najbardziej urodzajnych we Włoszech.

Starożytni Rzymianie wybudowali trasę łączącą Rimini z Piacenzę. To spowodowało, że wokół via Emilia powstały miasta, które dzisiaj stanowią bardzo istotne punkty na mapie kulinarnej Włoch. Mowa oczywiście o Bolonii, Modenie czy Parmie.

kuchnia-regionu-Emilia-Romania-przepis-barillacup.pl

Zacznijmy od Bolonii, zwanej miastem makaronów albo La Grassa, czyli tłusta. To tutaj rozsmakujecie się w długo duszonym ragu alla bolognese, niezliczonych kształtach makaronów i oczywście mortadeli. Dla osób nieznających kuchni włoskiej zbyt dobrze ciekawostką może być fakt, że tutaj sosu (ragu) bolognese nie serwuje się ze spaghetti, a z tagliatelle.

Kolejne bolońskie przysmaki, to makaronowe pierożki, czyli ravioli i tortellini. Ich wybór w lokalnych restauracjach jest naprawdę szeroki.

szynka-parmenska-parma-barillacup.pl

Będąc w Emilia-Romania nie sposób pominąć Parmę. Miasto, które słynie z produkcji szynki parmeńskiej, ale przede wszystkim jest kolebką Barilla. To właśnie tam w 1877 roku powstała piekarnia należąca do braci Barilla, która z czasem przekształciła się w prężnie działającą firmę produkującą makarony, mąki, ciastka i chleby. W Parmie działa także Academia Barilla, która wypełnia misję założycieli firmy, którą jest edukowanie wg. najwyższych standardów przyszłych szefów kuchni.

parma-barillacup.pl

akademia-barilla-barillacup.pl

Na trasie Bolonia- Parma leży piękne miasto Modena. A tam, jak można się domyślić produkowany jest aceto balsamico di Modena. Ten prawdziwy dojrzewa nawet 12 lat w drewnianych barylłkach. Dzięki temu zyskuje gęstą konsystencję, ciemny kolor i bogaty smak, który w niczym nie przypominam smaku octu.

Poznaj nasze dania z mięsem: zobacz >