Wegetariańska lazania

Składniki:

  • szklanka zielonego groszku;
  • 0,5 kg marchewki;
  • 1 cebula;
  • 0,3 kg pieczarek;
  • 1 cukinia;
  • 1 bakłażan;
  • 2 kulki mozarelli;
  • szklanka tartego parmezanu, oscypka bądź innego, twardego sera;
  • opakowanie 400 ml jogurtu naturalnego;
  • 4 jajka;
  • pęczek szczypiorku;
  • opakowanie makaronu do lasagne Barilla.

Sposób przygotowania:

Cukinię, cebulę oraz pieczarki drobno kroimy i przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Bakłażana kroimy w plastry i lekko solimy. Jogurt i jajka łączymy na gładką konsystencję oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mozarellę kroimy w plastry. Dno formy do pieczenia wykładamy suchymi płatami makaronu. Para i zawartość mokrych składników ugotują nam makaron. Makaron zalewamy sosem z jajka i jogurtu. Na to dajemy warstwę groszku, pieczarek i cukinii – posypujemy parmezanem. Przykrywamy kolejnymi płatami ciasta, polewamy sosem i układamy warstwę marchewki i posypujemy parmezanem. I tak do wykończenia składników. Na samej górze układamy plastry bakłażana i mozzarelli.

Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

[Przepis przygotowała p. Agnieszka]

Zainspiruj się smakami Toskanii: zobacz >