Makaron z sosem bazyliowym

Składniki (dla dwóch osób):

  • makaron Bucatini Barilla suchy 170g,
  • pesto Barilla – pół słoiczka,
  • 1 cukinia,
  • 14 dużych oliwek,
  • 14 pomidorków koktajlowych,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • (opcjonalnie): listki bazylii do ozdoby, parmezan tarty.

Sposób przygotowania: 

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
czosnek gnieciemy praską i rumienimy na rozgrzenej patelni z oliwa z oliwek
dodajemy obraną i pokrojoną cukinię w kostkę i krótko podsmażamy
do cukinii dodajemy na 1 minutę pokrojone pomidorki koktajlowej.
Do ugotowanego makaronu dodajemy pół słoika pesto firmy Barilla, czosnek, cukinie z pomidorkami i oliwki, dokładnie mieszamy, by sos pokrył cały makaron.
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.
Idealnie pasuje z włoskim schłodzonym białym winem.

[Przepis przygotowała p. Joanna]