Makaron z sosem bazyliowym
Składniki (dla dwóch osób):
- makaron Bucatini Barilla suchy 170g,
- pesto Barilla – pół słoiczka,
- 1 cukinia,
- 14 dużych oliwek,
- 14 pomidorków koktajlowych,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- (opcjonalnie): listki bazylii do ozdoby, parmezan tarty.
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
czosnek gnieciemy praską i rumienimy na rozgrzenej patelni z oliwa z oliwek
dodajemy obraną i pokrojoną cukinię w kostkę i krótko podsmażamy
do cukinii dodajemy na 1 minutę pokrojone pomidorki koktajlowej.
Do ugotowanego makaronu dodajemy pół słoika pesto firmy Barilla, czosnek, cukinie z pomidorkami i oliwki, dokładnie mieszamy, by sos pokrył cały makaron.
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.
Idealnie pasuje z włoskim schłodzonym białym winem.
[Przepis przygotowała p. Joanna]