Penne Rigate Barilla z łososiem, szpinakiem i cukinią

Składniki:

  • 400g makaronu Penne Rigate Barilla,
  • 300g łososia,
  • 300g świeżych liści szpinaku,
  • 1 cukinia,
  • garść czarnych oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • garść kaparów,
  • połowa małej papryczki chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól dla smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę na makaron. Na patelni grillowej smażymy łososia. Na drugą patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy liście szpinaku, pokrojoną w małe słupki cukinię oraz kapary, czarne oliwki i smażymy na małym ogniu.
  2. Do gotującej się wody wkładamy makaron Barilla. Po ugotowaniu, makaron „al dente” odcedzamy i wykładamy na miskę. Dodajemy do tego składniki z patelni ze szpinakiem i dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy łososia na małe kawałki i wrzucamy do miski z makaronem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili.

Smacznego!

[Przepis przygotowała p. Julia]

Zainspiruj się smakami Toskanii: zobacz >