Penne Rigate Barilla z łososiem, szpinakiem i cukinią
Składniki:
- 400g makaronu Penne Rigate Barilla,
- 300g łososia,
- 300g świeżych liści szpinaku,
- 1 cukinia,
- garść czarnych oliwek,
- ząbek czosnku,
- garść kaparów,
- połowa małej papryczki chili,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól dla smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku gotujemy posoloną wodę na makaron. Na patelni grillowej smażymy łososia. Na drugą patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy liście szpinaku, pokrojoną w małe słupki cukinię oraz kapary, czarne oliwki i smażymy na małym ogniu.
- Do gotującej się wody wkładamy makaron Barilla. Po ugotowaniu, makaron „al dente” odcedzamy i wykładamy na miskę. Dodajemy do tego składniki z patelni ze szpinakiem i dokładnie mieszamy.
- Kroimy łososia na małe kawałki i wrzucamy do miski z makaronem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili.
Smacznego!
[Przepis przygotowała p. Julia]
Zainspiruj się smakami Toskanii: zobacz >