Bavette z mulami w białym winie

Składniki: 

  • 800 g muli,
  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g makaronu,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • Świeża bazylia,
  • Łyżka startego parmezanu,
  • Sól,
  • Pieprz.

Sposób przygotowania: 

Mule umyć pod bieżącą wodą. Wyrzucić te uszkodzone i otwarte. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone szalotki i czosnek następnie dodać mule, zalać winem, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem 8 min do momentu aż się muszle otworzą. Pod koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki i ugotowany makaron al dente.

Dusić wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem i udekorować bazylią.

Smacznego

[Przepis przesłała p. Agnieszka]