Bavette z mulami w białym winie
Składniki:
- 800 g muli,
- 2 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka białego wina wytrawnego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 g makaronu,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- Świeża bazylia,
- Łyżka startego parmezanu,
- Sól,
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
Mule umyć pod bieżącą wodą. Wyrzucić te uszkodzone i otwarte. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone szalotki i czosnek następnie dodać mule, zalać winem, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem 8 min do momentu aż się muszle otworzą. Pod koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki i ugotowany makaron al dente.
Dusić wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem i udekorować bazylią.
Smacznego
[Przepis przesłała p. Agnieszka]