Spaghetti alla bolognese

Składniki: 

  • 50 dag makaronu spaghetti,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 obrana marchew i starta na tarce,
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego,
  • 5 dag pancetty,
  • 35 dag mielonej wołowiny,
  • 400 ml posiekanych pomidorów pelati z puszki,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 125 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • ser parmezan do dekoracji,
  • bazylia do dekoracji.

Sposób przygotowania: 
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i „boczek” się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać.

Tradycyjny włoski sos boloński w przeciwieństwie do tego uproszczonego podanego wyżej przepisu wymaga około czterech godzin przygotowania. Mimo braku cierpliwości to danie jest wyjątkowe, jedząc je z moją rodziną czujemy się jak prawdziwi WŁOSI! A dba o to BARILLA!

[Przepis przygotował p. Piotr]