Fusilli z grillowaną karkówką, warzywami i włoskimi przyprawami

Składniki (na jedną dużą porcję):

  • garść makaronu Fusilli Barilla,
  • 2 plastry karkówki,
  • kilka pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych,
  • 1 cebula czerwona,
  • garść brokułów,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz mielony czarny, oliwa z oliwek, suszone oregano, suszona bazylia, suszony tymianek, świeża pietruszka zielona.

Sposób przygotowania:
Makaron gotuję na al dente z dodatkiem soli i odcedzam.
Karkówkę delikatnie rozbijam, doprawiam solą i pieprzem i grilluję na grillu bądź patelni do grillowania. Karkówkę kroję w cieniutkie paseczki.
Na drugiej patelni podgrzewam niewielką ilość oliwy, podsmażam na niej cebulkę i brokuły podzielone na małe kawałki, dodaję pomidorki brokuły i karkówkę, całość podsmażam. Na końcu dodaję wszystkie przyprawy i zioła do smaku. Całość mieszam. Tak przygotowaną karkówkę z warzywami podaję z ulubionym makaronem Fusilli Barilla.
Szczerze polecam, najsmaczniejsze jest danie podane na patelni, gdyż długo utrzymuje temperaturę. To taka męska propozycja mojego włoskiego dania. Można użyć wszystkich świeżych ziół, ja ich nie miałem więc część z nich zastąpiłem suszonymi.

[Przepis przesłał p. Jerzy]